Nieuws GJZMotie: elektrische auto’s moeten sticker met het jongetje Mamadou op hun achterruit plakken

september 22, 2020
https://www.groepjanzwerus.nl/wp-content/uploads/2020/09/stikker-1.png

Jan Zwerus van groep Jan Zwerus (GJZ) dient tijdens de gemeenteraadsvergadering op 24 september een  ludieke motie in: alle eigenaren van de elektrische auto’s in de gemeente Goeree-Overflakkee moeten een sticker met het jongetje Mamadou op hun achterruit plakken.

Waarom deze Sticker? GJZ wordt een beetje moe van al die eenzijdige, halleluja verhalen over alle duurzame initiatieven van de groene kabouters in Den Haag om de uitstoot van CO2 te verminderen. De elektrische auto is een van deze  duurzame initiatieven en wordt in de media neergezet als iets geweldigs.

Maar er is een keerzijde of een donkere kant aan de duurzame,  elektrische auto. In de accu cellen van de elektrische auto zit  veel kobalt omdat een elektrische auto veel accu cellen nodig heeft. En waar komt het meeste kobalt vandaan? Zestig procent komt uit de provincie Katanga in de  Democratische Republiek Congo. En hier werkt Mamadou het jongetje op de sticker. Mamadou is acht jaar oud  en werkt lange dagen in de gevaarlijke, zelf gegraven tunnels om kobalt met zijn handen op te graven. Na een lange dag  brengt hij zijn kobalt naar een Chinees bedrijf, Congo Dinfang Mining. CDM betaalt Mamadou gemiddeld een tot twee dollar per dag.

Daarom wil Jan Zwerus dat de eigenaren van de duurzame, elektrische auto’s in onze gemeente deze sticker op de achterruit plakken om Mamadou te bedanken voor het kobalt.

Groep Jan Zwerus, een vrolijke rechtse partij voor iedereen!

Copyright Groep Jan Zwerus.